"Thomas en Senior" nieuw jeugdfilm project van Karst van der Meulen
"Ik weiger om kinderen kinderachtig te vinden"
De Gooi en Eemlander, 1 februari 1984.

"WEIGEREN om kinderen kinderachtig te vinden", dat is het motto van de Baarnse cineast Karst van der Meulen. In twaalf jaar maakte hij zes films voor de jeugd. Zijn films worden gewaardeerd en bij het beoordelen ervan worden maatstaven aangelegd die ook voor films voor volwassenen gelden. "Martijn en de magiër", "De bende van hiernaast" en "Knokken voor twee", om de drie laatste werkstukken maar te noemen, zijn stuk voor stuk knap gemaakt.

Onlangs is Van der Meulen begonnen aan zijn zevende project, dat de werktitel "Thomas en Senior" heeft. Het wordt een klus van een paar miljoen gulden en het is het grootste wat hij tot nu toe onder handen heeft gehad. "We beginnen met de opnamen op 2 juli en gaan door tot de tweede week van oktober. Dat worden dus veertien draaiweken. Dat moet wel, want het wordt een dubbelproject. Het eerste deel wordt een coproductie van de NCRV: een serie van zeven afleveringen. Het vervolg op die serie wordt een bioscoopfilm. De serie komt in het najaar van '85 op de buis en de bioscoopfilm komt drie weken later uit."

Vaag

Over het verhaal is hij wat vaag. Het wordt een soort parodie op een misdaadverhaal waarbij kinderen per ongeluk betrokken raken. Ze denken dat ze op het spoor zijn van een stel kruimeldieven, maar hebben in werkelijkheid met een groep
gangsters van doen. De opzet moet aanleiding geven tot zeer veel uit de hand lopende dingen. Voor het project wordt weer een aantal beroepsacteurs ingehuurd, maar het meeste werk zal toch verzet moeten worden door jeugdige amateurtjes. Amateurtjes die nog flink wat schooluren zullen moeten verzuimen ook, want het draaischema is strak en trekt zich van het nieuwe schoolseizoen niet veel aan. Om ze alvast wat voor te bereiden op de grote klus zorgt Van der Meulen voor een lange aanloop waarin ze én de regisseur én elkaar kunnen leren kennen. Kortgeleden was de eerste bijeenkomst in het Overijsselse Borne.

"Het is de eerste keer dat de kinderen bij elkaar zijn. Ze weten nauwelijks iets van elkaar, ze weten niets van de film die ze te wachten staat en ze weten weinig van het werk dat ik heb gemaakt. Om elkaar te leren kennen heb ik voor een uitstapje gezorgd". Een tijdje in de auto, een film zien om te bekijken wat hun voorgangers ervan maakten, ergens eten, laat terug. Een compleet dagje uit".

Tot juli zullen Karin (11), Nathalie (13), Regnar (12), Martijn (12) en Pascal (13) wekelijks bijeenkomen om met elkaar en met Van der Meulen te praten. De ontwikkeling van het scenario zal van die gesprekken afhangen. "Ik heb het raamwerk van de verhalen klaar, maar er is veel ruimte voor veranderingen. Daarom vertel ik er nog niet veel over. De ervaring heeft me geleerd dat kinderen het beste zijn als ze een rol hebben die bij ze past. En je kunt
ze testen wat je wilt, maar daar kom je toch pas achter als je weken lang regelmatig met ze optrekt. Een kind dat je aanvankelijk de grootste rol wilt laten spelen kan bij nader inzien het best op zijn plaats blijken in een kleinere rol, een ander is soms ineens veel beter dan je verwacht had. Als je met dit soort verrassingen geen rekening houdt dan breng je jezelf en je project in moeilijkheden".

"Ik heb vierduizend kinderen bekeken. Meestal klasgewijs. Na overleg met de schoolhoofden ga ik in een klas zitten, het liefst bij handarbeid of zoiets. Als ik in een jongen of meisje iets zie, dan bel ik de ouders.

Zonder dat het kind ergens van weet leg ik ze uit wat ik van plan ben. Als ze om welke reden dan ook hun kind niet in een film willen dan kunnen ze dat zeggen zonder dat hun zoon of dochter begint te jengelen. Een stuk of honderd kinderen komt daarom in groepen bijeen in mijn studio in Baarn. We doen daar wat spelletjes en ik kijk hoe ze reageren".

"A-team"

De vijf kinderen die de selectie hebben overleefd noemt Van der Meulen "het A-team" niet om hun krijgshaftigheid, maar omdat ze allemaal een A in hun naam hebben. "De vijf zijn bezig een team te worden middels spelletjes tussen de bioscoopstoelen, terwijl we praten. Dat duurt even en dat vinden kinderen niet leuk".

"Wel goed voor ze", zegt Van der Meulen. "Kunnen ze wennen aan
wachten. Daar krijgen ze in de zomer nog veel mee te maken".In de loop der jaren heeft Van der Meulen geleerd hoe je met kinderen moet omspringen, hoe je de duizend en één wetten moet hanteren die gelden als er met kinderen gewerkt moet worden en hoe je resultaten krijgt als je beroepsacteurs en kinderen samen laat spelen.

Ook in het buitenland is zijn naam bekend. Zijn tv-serie "De Zevensprong" gaat naar Duitsland en Italië.

Al zijn films zijn verkocht aan de Duitse tv, zijn te zien in een groot aantal Oosteuropese landen, in België en in Australië. "De bende van hiernaast" loopt in Cuba en Israël. In zijn Baarnse studio is Van der Meulen aan het werk voor de tv-versie van "Knokken voor twee" die uitgezonden zal worden door de NCRV, aan de nasynchronisatie vaan een BBC-tv-serie die de VARA zal uitzenden en aan het Thomas-project, waaraan ook Van der Meulens vaste scenarioschrijver Piet Geelhoed meewerkt. Het zijn de bezigheden van een man die voor jeugdfilms gekozen heeft en zich daar goed bij voelt.

"Veel regisseurs zien jeugdfilms hooguit als een opstapje naar het grotere werk. Dat is bij mij niet zo. Als je bij ons op de set kijkt dan zie je geen verschil met de manier van werken aan een film voor volwassenen. Wij nemen de jeugd serieus en dat hoor je aan de films te kunnen zien".


Karst van der Meulen met zijn "A-team".

Hetzelfde artikel verscheen in Tubantia eind februari 1984 en in N.Z.C. van 3 maart 1984 (ingekorte versie).





'Thomas en senior' van Karst van der Meulen
Soest opnieuw decor voor filmopnamen
Amersfoortse Courant, 27 februari 1984.

Gedeelten van Soest zullen waarschijnlijk als decor dienen voor een zevendelige televisieserie die door de cineast Karst van der Meulen in coproduktie met de NCRV gemaakt wordt. Het projekt heeft als werktitel 'Thomas en Senior' en zal uit twee delen bestaan. Allereerst de serie van zeven afleveringen op de televisie en ten tweede als vervolg op de serie een bioscoopfilm. De serie komt in het najaar van 1985 op de buis en de bioscoopfilm komt drie weken later uit.

Karst van der Meulen, die een eigen studio in Baarn heeft, is de maker van een groot aantal producties die op zijn naam staan. Zo is hij de maker van 'Martijn en de magiër', 'De bende van hiernaast', 'Circus op stelten' en 'De Zevensprong'. De laatste was ook een televisieserie en gaat thans naar Duitsland en Italië om daar vertoond te worden. Ook andere landen hebben werken van Karst van der Meulen uitgezonden, zoals België, Australië, Cuba, Israël en een aantal Oost-Europese landen.
Over het verhaal is Karst van der Meulen nog wat vaag. Het wordt een soort parodie op de krimi; een misdaadverhaal waarbij kinderen per ongeluk betrokken raken. Ze denken dat ze op het spoor zijn van een stel kruimeldieven, maar hebben in werkelijkheid met een groep gangsters van doen. De opzet moet aanleiding geven tot zeer veel uit de hand lopende dingen. Voor het project wordt weer, net als bij andere films, een aantal beroepsacteurs ingehuurd, maar het meeste werk zal toch verzet worden door jeugdige amateurtjes. Amateurtjes, die nog flink wat schooluren zullen moeten verzuimen ook, want het draaiboek is strak en trekt zich van het nieuwe schoolseizoen niets aan. De opnamen beginnen op 2 juli en gaan door tot de tweede week van oktober. Vorige week kwamen vijf hoofdrolspelers voor het eerst in het Twentse Borne bijeen, om elkaar beter te leren kennen. Dit soort bijeenkomsten wordt gehouden door de regisseur om elkaar beter te leren kennen, zodat de opnamen makkelijker lopen. Het is de bedoeling dat wekelijks dergelijke bijeenkomsten worden georganiseerd. Karst van der Meulen noemt de vijf kinderen die de lange selectie hebben overleefd zijn A-team, niet om hun krijgshaftigheid, maar omdat ze allen een 'A' in hun naam hebben. De vijf zijn: Karin (11 jaar), Nathalie (13), Regnar (12), Martijn (12) en Pascal (13). In het verleden heeft Soest ook al als decor gediend voor een speelfilm van Karst van der Meulen. De historische Kerkebuurt en met name de toren kwam voor in de speelfilm "De vliegende autobus". De makers van de televisieserie denken voor hun opnamen met name aan de Soester Duinen, maar ook de Vlasakkers staan op hun programma. Ook wordt in Soest gezocht naar een soort kinderboerderij, een manege en een restaurant. Zoals gewoonlijk bij dergelijke films kijken de makers bij de plaatselijke bevolking ook uit naar figuranten die passen in de serie, zoals bijvoorbeeld toneelverenigingen en groepen bij de in de film voorkomende akties betrokken kunnen worden.
Karst van der Meulen, maker van tal van succesvolle jeugdfilms en televisieseries, die in Soest gedeelten opneemt voor zijn nieuwe film 'Thomas en Senior'

(Hetzelfde artikel met de kop "Soest opnieuw decor voor filmopnamen" verscheen in De Koerier (lokale Soester krant) op woensdag 14 maart 1984.)





Onderstaande advertenties verschenen in lokale kranten in mei 1984.

 

Op de advertentie van de filmfiguratie kwamen destijds zo'n 200 personen af.





Kruising Steenhoffstraat/Dalweg van de baan
Klaarwaterweg decor
voor jeugd(film)serie
Onbekende krant, juni 1984

SOEST/BAARN - De opnamen voor de jeugdserie en -film "Thomas en Senior" die gepland waren op de kruising Steenhoffstraat/Dalweg/Kerkplein gaan definitief niet door. De gemeente en de politie hadden nogal wat bezwaren tegen die plek, vanwege het drukke verkeer. Daarom is de keuze nu gevallen op de kruising van de Klaarwaterweg, de Gerrit van der Veenstraat en De Akkeren.

De buitenopnamen op dit kruispunt worden gemaakt op dinsdag 24 juli. De gehele ochtend zal een ploeg van Castor Films uit Baarn daar bezig zijn. Gedurende die activiteiten zal het verkeer worden omgeleid. Eind augustus is de filmploeg weer in Soest. Dan worden in de
omgeving van de Den Blieklaan beelden gemaakt. "Thomas en Senior", een produktie van Castor Films, staat onder regie van Karst van der Meulen. Twee weken geleden is men begonnen met de binnen-opnamen. Al het filmwerk moet resulteren in een zevendelige serie en een bioscoopfilm van anderhalf uur. De serie wordt volgend jaar uitgezonden door de NCRV. Deze omroep heeft ook de serie Schoppen Troef op het scherm gebracht, die eveneens voor een belangrijk deel in Soest is opgenomen. Het verhaal dat door regisseur Van der Meulen zelf is bedacht moet medio oktober zijn vereeuwigd, zo luiden de plannen. Waar de binnen-opnamen plaatsvinden wordt gedeeltelijk geheim gehouden om geen publiek te trekken. Wat Baarn betreft is wel bekend dat er wordt gefilmd in restaurant De Prom, ziekenhuis Maarschalksbos en het Baarnsch Lyceum. De serie heeft "Thomas en Senior" en de speelfilm krijgt de titel "Thomas en Senior op het spoor van Brute Berend" mee. Het is het zevende bioscoopprodukt van Karst van der Meulen.

Thomas is een jongen van twaalf jaar en Senior is een oudere man, gespeeld door Lex Goudsmit. Beiden komen elkaar toevallig tegen en beleven de meest bizarre avonturen. Andere medespelenden zijn: Joost Prinsen, Jan Simon Minkema, Carol van Herwijnen, Georgette Hagendoorn, Toon Agterberg, Henk van Ulsen en Cor van Rijn.





Nieuwe produktie van Castor Films
Soest en Baarn achtergrond
voor speelfilm en TV-serie
Gooi- en Eemlander, woensdag 27 juni 1984.

(Van onze verslaggever Jan Wondergem)

BAARN, SOEST - Onder leiding van regisseur Karst van der Meulen start Castor Films maandag in Soest met de opnames van "Thomas en Senior". De produktie bestaat uit een zeven-delige televisieserie en een bioscoopfilm van anderhalf uur. De serie zal volgend jaar oktober/november door de NCRV worden uitgezonden. De speelfilm verschijnt met de kerstdagen in de bioscopen. Het Baarnse bedrijf maakt de films in samenwerking met de NCRV. Van der Meulen, die het verhaal zelf heeft bedacht, schat dat de opnames drie-en-halve maand zullen duren.

Over de locaties in Soest is nog niet alles even duidelijk. De opnames binnen zijn wel bekend, maar de plaats wordt geheim gehouden om een stormloop van het publiek te vermijden. Als buitenlocatie was aanvankelijk het kruispunt Steenhoffstraat, Dalweg, Korte Kerkstraat gekozen, maar daartegen had de
gemeente Soest grote bezwaren. Dit in verband met de regeling van het verkeer. In Baarn worden opnamen gemaakt in ziekenhuis Maarschalksbos, het Baarnsch Lyceum en restaurant De Prom.

Lex Goudsmit

Karst van der Meulen is de bekendste regisseur in Nederland op het gebied van jeugdfilms. Zijn laatste produktie had de titel "Knokken voor twee". De serie "Thomas en Senior" en de speelfilm "Thomas en Senior op het spoor van Brute Berend" wordt Van der Meulens zevende film. Senior zal worden gespeeld door Lex Goudsmit. Behalve de hoofdrolspeler staan onder andere Henk van Ulsen, Cor van Rijn en Joost Prinsen op de castlist, zoals men dat in de filmwereld noemt.

"De produktie is een komedie, een parodie op een misdaadverhaal", zegt Karst van der Meulen. "In de serie zijn de situaties voortdurend anders dan de kijker verwacht.
De wegen van Thomas (een jongen van twaalf jaar, red.) en Senior kruisen elkaar toevallig en ze geraken in een vreemd avontuur. Daarbij speelt de goudschat van een farao een belangrijke rol en dat leidt tot de meest bizarre situaties".

"In de speelfilm worden Thomas en Senior op een vreemde manier betrokken bij de nalatenschap van een zeerover", gaat Van der Meulen verder. "Meer wil ik er eigenlijk niet over vertellen, want anders zou ik de pointe verklappen. De speelfilm, die in afwisseling met de serie wordt gemaakt, sluit aan op de serie. Het wil overigens niet zeggen, dat men deze moet hebben bekeken om de speelfilm afdoende te kunnen begrijpen."

De gebeurtenissen spelen zich in deze tijd af en het thema rust op twee pijlers. Van der Meulen weer:"De eerste is: als je in nood zit, moet je op je vrienden kunnen rekenen. En de tweede: als er ergens een graantje kan worden meegepikt, valt de commercie keihard over je heen."








Ook bioscoopfilm van 'Thomas en Senior'
Soest decor voor nieuwe NCRV-jeugdserie
Soester Courant, 11 juli 1984.

In oktober 1985 start de NCRV een nieuwe televisieserie onder de naam "Thomas en Senior en de grote goudroof". Een gedeelte van de jeugdserie die uit zeven delen komt te bestaan, wordt opgenomen in Soest. Verantwoordelijk voor de productie van het door Karst van der Meulen en Piet Geelhoed geschreven scenario is Castor Filmproducties uit Baarn, dat eerder al bekendheid genoot met het eveneens door de NCRV uitgezonden 'De Zevensprong'. Als vervolg op de serie, geregisseerd door Karst van der Meulen, zal er in samenwerking met de NCRV een bioscoopfilm worden gemaakt door Castor Filmproducties. Dezelfde hoofdpersonen van de op de televisie uit te zenden serie beleven dan nieuwe avonturen in "Thomas en Senior op het spoor van Brute Berend."
De filmopnamen vinden behalve in Soest plaats in Baarn, Amsterdam, Amersfoort, Abcoude, Laren, 's Graveland, Lage Vuursche, Blaricum, Muiderberg, Bussum en Leiden. Indien zich geen ongewenste situaties voordoen, duren de filmopnamens tot half oktober van dit jaar. Het filmen van de televisieserie en de bioscoopfilm gebeurt door elkaar heen. Thomas is een twaalfjarige jongen, die op een toevallige wijze in kontakt komt met Senior, gespeeld door Lex Goudsmit. Zij beiden vormen de hoofdpersonen in wat Frank van Balen van Castor Filmproducties een 'satirische krimi' noemt. Thomas en Senior proberen samen een aantal gevallen van kruimeldiefstallen op te lossen, maar komen dan via een vreemde vondst van Thomas op het spoor van een bende, die een goudschat wil roven. De schat is afkomstig van het graf van een tot nu toe onbekende farao uit Egypte. Omdat een Nederlandse archeoloog (Carel van Herwijn) het graf heeft ontdekt, mag de schat ter waarde van enkele tientallen miljoenen guldens in Nederland tentoongesteld worden, alvorens deze zal worden opgesteld in
het museum van Alexandrië. Een als keurige dame bekend staande barones (Georgette van Hagedoorn, vooral bekend van het toneel) staat achter het misdaadplan. Thomas en Senior hebben er echter geen idee van dat het hier om een groot misdrijf gaat en menen te doen te hebben met een paar winkeldieven. De werkelijkheid blijkt echter heel anders te zijn. Ook in de film staan Thomas en Senior weer centraal. Thomas besteedt al zijn aandacht aan zijn leeftijdsgenootjes, dit tot ergernis van Senior, die graag weer in kontakt met hem wil komen. In een voor de sloop gedoemd huis vindt Senior een kistje met daarin verborgen een bootje. Hij vat het plan op om zelf een schatkaart te ontwerpen, en deze in het bootje te doen. Hiermee gaat hij naar Thomas, en weet zodoende diens interesse weer te wekken. De grap lekt echter uit, en al snel gaat het gerucht rond dat het vergane wrak van de legendarische figuur Brute Berend een schat herbergt. Zakenman Mulder is één van de mensen die zich ermee gaat bemoeien, en ook de televisie schenkt door middel van documentaires veel aandacht aan het gebeuren. Senior ziet de noodzaak in om kenbaar te maken dat het slechts een grap betreft, maar meneer Mulder heeft inmiddels zoveel geld gestoken in 'Brute Berend' dat hij er niets van wil weten. Als er dan inderdaad een wrak wordt gevonden, lijkt Mulder alsnog gelijk te krijgen. Kortom, een film met veel spanning, avonturen en een grote portie humor. Regisseur Karst van der Meulen was eerder al in die hoedanigheid betrokken bij de bioscoopfilm Circus op stelten, Oom Ferdinand en de toverdrank en Knokken voor twee. Ook had hij de regie in handen van drie films, die door de Vara zullen worden uitgezonden. Op 15 augustus is dat 'Peter en de vliegende autobus', gevolgd door 'Martijn en de magiër' op 19 september. Ook 'De bende van hiernaast' zal op een later tijdstip door de Vara op televisie worden gebracht.





Opnamen voor film
en TV-jeugdserie
Amersfoortse Courant, 18 juli 1984.

SOEST - De opnamen voor de film en de televisie-jeugdserie "Thomas en Senior en de grote goudroof" zijn gisteren in Soest voortgezet bij een supermarkt aan de Van Weedestraat. Er was veel publiek, die in de hoofdrollen onder anderen Lex Goudsmit, Joost Prinsen en Karel van Herwijnen zagen. Film en t.v.- serie worden gemaakt in co-produktie van de NCRV en Castor Films in Baarn. Regisseur is Karst van der Meulen, die zich heeft toegelegd op het maken van jeugdfilms.

De scene van gisteren ging over een winkeldiefstal. Een vrouw wordt betrapt terwijl ze zonder betalen de winkel wilde verlaten. De chef gaat haar achterna, gevolgd door winkelend publiek. De winkeldievegge weet echter
te ontkomen op een bromfiets die voor de zaak gestald staat. Op die plaats staat ook Thomas, die wordt aangezien voor een medeplichtige. Hoewel hij er niets mee te maken heeft, schrikt hij van de groep mensen die dreigend op hem afkomt en neemt de benen. Daardoor wordt de verdenking tegen hem nog groter. Er komen twee politie-agenten aan te pas en uiteindelijk komt toch alles weer op z'n pootjes terecht.

Op kruispunt

In verband met de opnamen is op dinsdag 24 juli het kruispunt Klaarwaterweg-Gerrit van de Veenstraat-De Akkeren voor alle verkeer afgesloten van negen uur 's morgens tot twee uur 's middags. Het verkeer uit de wijk wordt dan omgeleid.








Castor-film maakte opnamen
in Rabo-Bank Baarn
Baarnsche Courant, woensdag 25 juli 1984.


De Rabo-Bank Baarn "bezet" door een filmploeg. (foto: Jaap Roskam)

Ook na sluitingstijd maandag j.l. bleef er volop aktiviteit in het hoofdkantoor van de RABO-Bank aan de Eemnesserweg. Alleen waren het toen geen gewone klanten voor de bank, maar zo'n 20 medewerkers van Castor-film - het aan de Nw. Baarnstraat gevestigde filmbedrijf van onze plaatsgenoot Karst v.d. Meulen - die voor de opname van enkele scènes in het gebouw neerstreken. Enkele scènes, maar daar bleken uren in te gaan zitten.

Op 3 juli j.l. is deze maatschappij - twee jaren na het succesvolle "Knokken voor twee" - met de opnamen van "Thomas en Senior en de grote goudroof" begonnen. Half oktober a.s. hoopt men er mee gereed te zijn. Het wordt een 7-delige TV-serie voor de NCRV, welke in oktober/november 1985 op de beeldbuis komt. Rond Kerstmis 1985 verschijnt er tevens een film in de bioscopen, die met de zelfde hoofdrolspelers maar met een nieuw avontuur zal worden gemaakt.

Uit Baarn werkt ook toneelvereniging "Oosterhei" van Arie Luikinga als figuranten (samen met een groep uit Huizen) aan deze opnamen mee. In het verhaal speelt een jeugdclub een grote rol en ook daarin is Baarn vertegenwoordigd. Een van dit vijftal kwam maandag trouwens in de RABO-Bank Baarn in aktie.

Om een tipje van de sluier op te lichten: deze jongen bezit - uiteraard alleen in het verhaal - een zeer modern apparaatje, waarmee hij alle sloten open kan maken omdat hij circuits en welke electronica danook door een druk op de knop spelenderwijs kan doorbreken.

Zijn vader (gespeeld door Eric Meier) werkt op de bank een neemt hem een keer mee voor een bezichtiging. Die scènes waren maandag in de RABO-Bank aan de beurt en de konsternatie van de kluisbeheerder was uiteraard groot, toen die veilige kluisdeuren voor Thomas zo maar openzwaaiden! De werkelijkheid is gelukkig wel even anders, verzekerde directeur Erftemeijer ons.





Meer stilstaan dan hollen op Vlasakkerweg
Filmopnamen in Soest voor jeugdserie NCRV
Gooi- en Eemlander, woensdag 25 juli 1984.

SOEST – “Ben ik nu eigenlijk in beeld”? vraagt een goedlachse dame op een rijwiel aan een medewerker van de Baarnse filmproduktiemaatschappij Castor. Ze snelt met haar fiets over een nep-zebrapad aan de Gerrit van der Veenstraat. “Ja, mevrouw, u staat er prima op”, zegt de man enigszins vermoeid. “Daar heb ik nu altijd van gedroomd”, gaat de dame met het zonnige humeur verder.

Castor films was gisteren actief in Soest. Er werden, evenals eergisteren, filmopnamen gemaakt voor de NCRV-serie “Thomas en senior”. Naast de zevendelige serie, die op de buis wordt gebracht, wordt er ook nog een bioscoopfilm van anderhalf uur gemaakt, genaamd: “Thomas en senior op het spoor van brute Berend”. In oktober moet het allemaal klaar zijn. Het verhaal handelt over een oudere man, gespeeld door Lex Goudsmit, die samen met zijn jongere vriend Thomas een aantal spannende gebeurtenissen meemaakt.

De spanning was gisteren even te zoeken. Want, dat er tussen het uiteindelijke resultaat op de buis en de daadwerkelijke opnamen nog een wereld apart zit, konden enkelen tientallen belangstellenden zien, die naar de filmlokatie waren getogen. Deze was aan de Vlasakkerweg en Gerrit van de Veenstraat. Aanvankelijk had de filmploeg op de Steenhoffstraat willen filmen, maar daarvoor werd geen toestemming afgegeven vanwege de drukke verkeerscirculatie. Daar was aan de Vlasakkerweg weinig van te merken. Dat kwam ook, doordat de politie de wegen
rondom het kruispunt had afgezet. Af en toe zag een mopperende buurtbewoner kans om met fiets of bromfiets langs de camera te snorren. Maar daar bleef het ook bij.

Voertuigen

Terug naar de opnamen van gisteren. Om negen uur in de ochtend biedt de lokatie nog een verlaten indruk. De zon heeft de straat in een warm en helder schijnsel gezet. De medewerkers lopen af en aan. Er wordt druk getelefoneerd en gesleuteld aan auto’s. De voertuigen spelen een niet onbelangrijke rol. Want er moet over een gefingeerde voetgangersoversteekplaats worden gelopen en gereden. De club omstanders, die met het verstrijken van de minuten groeit, denkt echter iets anders. Aangenomen wordt, dat er binnen de kortste keren een crash tussen twee voertuigen moet worden opgenomen. Het voorplezier is dan ook aanwezig. Want een ongelukje op z’n tijd, waarbij geen slachtoffers vallen, is nooit weg.
Het blijkt allemaal tegen te vallen. Ondanks de vele medewerkers van het filmbedrijf, die zijn ingezet, is er weinig actie. Twee kinderen moeten over de niet van echt te onderscheiden zebra heenlopen, terwijl een auto er nog snel voorlangs moet. Tot zevenmaal toe laat de regisseur spelers en figuranten opdraven om het shotje te maken. Dan blijkt hij pas tevreden.
De medewerkers van het filmbedrijf hebben zich er al op ingesteld. De stemming is gemoedelijk en de sfeer is prima. De laatste moppen worden uitgewisseld en er worden koppen koffie aangesleept.
Alleen bij het sein “actie” kijkt een ieder serieus. De buurt loert ondertussen mee. Vanuit een woning naast de locatie kijkt een dame minuten lang toe. “Als het een beetje tegenzit dan staat zij er ook op”, moppert de cameraman. De geluidstechnicus is ook niet helemaal tevreden.
Iedere keer kijkt hij bedenkelijk naar de aanwezigen. “Altijd maar die mensen, waarom gaan ze niet gewoon in de zon zitten”, vraagt hij zich af. Maar ja, er wordt niet iedere dag een gedeelte van een speelfilm opgenomen in Soest. Dus maken de toeschouwers dankbaar gebruik van de mogelijkheid om eens te kijken in de keuken van het filmbedrijf.

Reacties

Erg enthousiast zijn de reacties niet. “Ze zitten meer op hun achterste dan dat ze werken”, weet een oudere man te vertellen. “Dat hoort bij het vak”, meent een buurvrouw. De medewerkers storen zich niet aan de opmerking. Met grote inzet maken ze hun minuten vol.
Het is de bedoeling dat de ploeg in augustus opnieuw in Soest komt om nog wat opnamen te maken. Dat zal dan aan de Den Blieklaan gebeuren. Verder staan er nog opnamen te gebeuren in ziekenhuis Maarschalksbos en De Prom in Baarn en op andere niet nader aangeduide locaties. Want daar wil de regisseur, Karst van der Meulen, die zelf het verhaal schreef, geen publiek zien. In Thomas en senior worden rollen gespeeld door Lex Goudsmit, Joost Prinsen, Jan Simon Minkema, Henk van Ulsen, Cor van Rijn en nog een aantal andere bekende toneelspelers en toneelspeelsters.


● Enkele tientallen belangstellenden kwamen gistermorgen een kijkje nemen
op het kruispunt G. van der Veenstraat, Vlasakkerweg, waar opnamen werden
gemaakt voor een jeugdserie en een bioscoopfilm (foto: Stevens)



● De crew in actie op het gefingeerde zebrapad (foto: Stevens)






Soest speelt hoofdrol in nieuwe Nederlandse speelfilm
Soester Courant, 1 augustus 1984.


● Zo worden de opnamen voor de film gemaakt.

Voor de televisieserie 'Thomas en Senior en de grote goudroof', die in oktober volgend jaar door de NCRV op het scherm wordt gebracht, is dankzij medewerking van gemeenten en politie opnieuw in Soest gefilmd. Plaats van locatie was het kruispunt Klaarwaterweg-Gerrit van der Veenstraat. Aanvankelijk had men voor de geplande opnames het kruispunt Dalweg-Steenhoffstraat in gedachten, maar in verband met de frequentie van het verkeer daar, week men uit naar het Soesterveen. Dat was overigens al voor de opnames besloten.

Bekende en minder bekende acteurs,
zoals Lex Goudsmit, Peter Bollehuis en Hugo Kolschijn waren ook op de set aanwezig voor hun bijdrage aan de filmopnames, die zich concentreerden op een autobotsing op de kruising. De opnames werden later op de dag in en rond een telefooncel in Hollandsche Rading voortgezet. Ook de kinderen, die door Castor Filmproducties van verschillende scholen zijn gekozen uit een groep van duizenden gegadigden, kwamen ruimschoots aan bod met een aantal scènes, waarin zij zich mochten uitleven op de fiets, maar ook de nodige precisie moesten hebben om de opnames zo goed mogelijk te laten verlopen. Het was overigens niet de eerste keer dat er voor de jeugdserie opnames in Soest werden gemaakt. Al eerder werd er gefilmd op de Weedestraat, en vorige week donderdag was men met de hele ploeg in de buurt van de Plasweg.
De opnames van de serie, die gepaard gaan met opnames voor een bioscoopfilm ('Thomas en Senior op het spoor van Brute Berend') als vervolg op de televisieserie, worden gerealiseerd in met name het Gooi, maar ook in de provincie Zuid-Holland. Ook komt alle filmapparatuur nog een paar keer in Soest te staan, voordat de opnames in dit najaar afgerond worden. De opnameprocedure heeft dan vier maanden geduurd.