Wetenswaardigheden

◊ Thomas & Senior was voor Lex Goudsmit de vijfde film in samenwerking met Karst van der Meulen. Ferdinand en de toverdrank was de eerste film van Karst waarin Lex speelde.

◊ Op de filmset van Thomas & Senior stond een caravan voor Bart Steenbeek en Karin van Ee. Hierin maakten zij tussen de opnames door hun huiswerk onder leiding van een privéleraar.

◊ Karst van der Meulen koos de kinderen die in de Thomas & Senior spelen door langs een aantal scholen te gaan. Hier voerde hij gesprekjes met een aantal kinderen om te kijken of ze geschikt waren voor een rol in zijn serie Thomas & Senior.

◊ De vijfjarige Elvira noemde Bart nooit bij zijn eigen naam. Vanaf het begin dat ze hem leerde kennen noemde ze hem Thomas. Zo kon ze zich tenminste niet vergissen tijdens de opnames.

◊ De zevendelige serie en de film werden gelijktijdig opgenomen. Het was een hele klus voor de crew om de serie en de film uit elkaar te houden.

◊ Gemiddeld werd 3 minuten per dag opgenomen.

◊ De kinderen kregen bij een aantal scènes waarin ze luidruchtig moesten zijn -  onder meer tijdens de single presentatie van de Brute Berend Song - honing toegediend omdat Karst van der Meulen anders bang zou zijn dat ze hun stemmen zouden kwijtraken.

◊ De scène waarbij leraar Hageman een schep door zijn autoraam gooit moest talloze keren worden overgedaan omdat het raam niet wilde breken.

◊ Ragnar Koot, die Jeroen speelde, herinnert zich: "Een verhaal wat ik me nog kan herinneren is dat wij op een bepaald moment opnamen maakten in Soest terwijl ik achter het stuur van een oranje Ford Taunus zit. Er was een hele installatie gebouwd achterop de filmauto waardoor de auto die ik toen bestuurde schuin achter de filmwagen reed. De chauffeur van de filmwagen hield er geen rekening mee dat de hele combinatie breder was dan normaal, ik moest op een bepaald moment een ruk aan het stuur geven om een tegemoetkomende auto te ontwijken."

◊ In deel 4 van de TV-serie vindt er een achtervolging plaats van Jasper en Herman op Ruud en Willem (gefilmd op het militair oefenterrein Vlasakkers in Amersfoort). Een presentator denkt dat ze bij de race horen. Deze presentator wordt niet genoemd op de aftiteling maar het is Valentijn Ouwens, die onder meer in de serie Unit 13 (VARA 1996-2001) voorkomt als Rechter Maurice.

◊ De kinderen ontvingen geen geld voor hun medewerking aan de serie en film, maar een fototoestel en alle kleding.

◊ In deel 4 van de film vangen professor Drenth en Mulder toevallig een nieuwsbericht op de radio op over de schat. Dit nieuwsbericht wordt gebracht door Arend Langenberg, de bekende radio-nieuwslezer en voice-over.


Thema's

Ter gelegenheid van de film werd voor de kinderen een speciale soundtrack cassette uitgebracht. Hierop staan een aantal thema's die voor de TV-serie en film gebruikt zijn. Ook zijn "De Brute Berend Song" (gezongen door Lizzy) en de begintune van de TV-serie op de cassette te vinden. Bart Steenbeek heeft zijn exemplaar* beschikbaar gesteld voor deze site, waardoor onze dank. Alle muziekstukken zijn gecomponeerd door Tonny Eyk, uitgevoerd door het Radio Symfonie Orkest o.l.v. Jan Stulen.

Jan Stulen zegt in 2016 hierover het volgende: "De opnames voor Thomas en Senior herinner ik me nog heel goed. Ze werden gemaakt in NCRV studio 2, waar het Promenade Orkest toen altijd speelde. Het orkest ging in 1984 over in het Radio Symfonie Orkest en nog later in de Radio Kamer Filharmonie, die vorig jaar werd opgeheven. Met componist Tonny Eyk ben ik nog altijd bevriend. In de loop der jaren heb ik ook zijn muziek voor Hollands Glorie, de Zevensprong, Willem van Oranje etc. opgenomen".* Op de hoes van Bart Steenbeek's exemplaar staat het thema "Emotie I" vermeld. Dit stuk is echter niet op de cassette te horen.