Herinneringen van Karin van Ee

Karin van Ee speelde de rol van Sandra in zowel de TV-serie als de film. In aanloop naar de eerste opnames - op dinsdag 3 juli 1984 - houdt zij een dagboek bij. Onderstaand sommen we de belangrijkste data van dit dagboek op en vermelden we tevens een aantal herinneringen van Karin die ze aan ons in een interview onthulde.

Eind november 1983.
Karst van der Meulen brengt een bezoek aan de school van Karin, gaat een tijdje voorin de klas zitten en maakt daarna een praatje met Karin en 3 van haar klasgenootjes onder het mom van enquête.

Woensdag 2 december 1983.
De ouders van Karin worden door Karst gebeld of Karin op 10 december naar het kantoor van Castor Films kan komen. Ondertussen weet Karin dat het om een selectie voor een film gaat.

Zaterdag 10 december 1983.
Selectiedag. Karin doet spelletjes met een groep van 10 kinderen. Karst heeft tot dan toe zo'n 3500 kinderen gezien op 120 scholen. Daaruit heeft hij zo'n 60 kinderen geselecteerd.

Vrijdag 30 december 1983.
Karst neemt contact met Karin op voor een afspraak op 2 januari 1984 omdat hij nog twijfelt tussen een aantal kinderen.

Maandag 2 januari 1984.
Selectiedag. De kinderen vermaken zichzelf met het lezen van stripboeken in een studiootje. Ondertussen stelt Karst de kinderen een aantal vragen. Tevens leren de kinderen een aantal stukjes uit het hoofd. Naar later blijkt zijn er 6 kinderen die selectiedag uitgenodigd, waarvan er 3 worden geselecteerd: Karin, Ragnar Koot en Nathalie van der Wal.

Donderdag 12 januari 1984.
Karst belt Karin's vader met de vraag of hij die avond naar zijn kantoor kan komen. Karin is verhinderd.

Vrijdag 13 januari 1984.
Karin hoort van haar ouders dat ze door Karst geselecteerd is. Ze hoort dan ook dat ze in de TV-serie en film dol op paarden is en speciaal hiervoor paardrijlessen krijgt.

Vrijdag 3 februari 1984.
De arbeidsinspectie brengt een bezoek aan Karin's ouders. Later die dag belt Karst om te melden dat alle formaliteiten afgerond zijn.

Zaterdag 4 februari 1984.
Eerste zaterdag dat de kinderen samen leuke dingen gaan doen om aan elkaar te wennen. Deze zaterdag is bedoeld als eerste kennismaking. De groep bestaat nu uit 5 kinderen: Karin, Ragnar, Nathalie, Pascal (achternaam onbekend) en Martijn van der Geest. De laatste twee zijn later door Karst geselecteerd. Pascal gaat de rol van Thomas spelen.Zaterdag 11 februari 1984.
Ter gelegenheid van het feit dat de groep nu compleet is bezoeken Karst en de kinderen de bioscoop Cinetap (Borne) waar de door hem geregisseerde film "De bende van hiernaast" draait. De extra voorstelling is speciaal voor hen ingelast. Na de film worden Karst en de kinderen voor de bioscoop op de foto gezet door de G.P.D. (Gewestelijke Persdienst). Daarna gaat het groepje samen naar het pannenkoekenhuis "De Smikkel" in Soest.

Zaterdag 18 februari 1984.
De kinderen gaan vandaag naar het Pipobos (bos achter Kasteel Groeneveld) in Baarn. Karst maakt daar een aantal foto's van de kinderen.Zaterdag 25 februari 1984.
Vandaag gaan de kinderen fonduen. De kinderen bereiden zelf hun eten zoals de sausjes en het toetje.

Donderdag 1 maart 1984.
Karin's eerste paardrijles bij mevr. Steenbergen in Hollandsche Rading.

Zaterdag 3 maart 1984.
Bezoek aan Piet Geelhoed, samen met Karst de scenarioschrijver van Thomas & Senior. Bij Piet Geelhoed maken de kinderen een hoorspel.

Zaterdag 10 maart 1984.

Karst legt de kinderen uit hoe het maken van een film werkt. Daarna gaat het groepje met Karst en een camera de straat op om mensen te interviewen over de Boekenweek. Vervolgens worden de opnames bij Karst thuis bekeken.

Zaterdag 17 maart 1984.
Wegens slecht weer maken de kinderen een praatprogramma in de studio van Karst, genaamd "Jeugdvizier".

De twee zaterdagen hierop worden overgeslagen vanwege het feit dat Pascal zich heeft teruggetrokken. Karst gebruikt o.m. deze dagen om een nieuwe "Thomas" te vinden.

Zaterdag 7 april 1984.
Karst neemt de kinderen mee uit eten. De keuze valt op de Italiaan.

Donderdag 19 april 1984.
's Ochtends neemt Karst de kinderen mee naar de NOS studio om daar een kijkje te nemen. Inmiddels is de rol van Thomas ingevuld door Bart Steenbeek. Het A-team - in alle namen van de kinderen zit immers de letter A - blijft dus compleet. Bij de NOS zien de kinderen o.a. opnames voor "Toppop" en het kleuterprogramma "D'r kan nog meer bij".

Zondag 29 april 1984.
Met de videocamera erop uit. De kinderen interviewen dieren in het Amersfoortse Dierenpark.

Zaterdag 5 mei 1984.
Gezamenlijk etentje waarbij het groepje het eten weer zelf klaarmaakt.

Zondag 13 mei 1984.
Bezoek aan het NINT (Nederlands Instituut voor Nijverheid en Techniek) in Amsterdam. Er wordt aan de kinderen o.m. uitleg gegeven over de werking van een mobilofoon. Daarna kunnen ze deze zelf testen.

Zaterdag 19 mei 1984.
Kennismakingsavond voor de ouders van de kinderen. Op deze avond zijn ook enkele medewerkers van Karst aanwezig. De kinderen kijken naar "Martijn en de Magiër" en Karst laat het filmpje van de kookavond zien. Er wordt tevens een afspraak gemaakt met de kinderen voor een weekend weg.

Vrijdag 25 mei t/m zondag 27 mei 1984.
Met de camper - volgens Karin te vergelijken met een SRV bus - erop uit. De kinderen verblijven met Karst op camping "'t Sikkeler" in Ruurlo (Achterhoek). In deze plaats neemt Karst in 1981 "De Zevensprong" op. Vrijdagmiddag wordt een bezoek gebracht aan het tot gemeentehuis verbouwde Kasteel Ruurlo. Zaterdagochtend trimmen, zaterdagmiddag boodschappen doen en zaterdagavond barbecueën. Als afsluiting op zondag een badmintoncompetitie.

Woensdag 30 mei 1984.
Naar de toneelvoorstelling "De zoon van Louis Davids" in het Fien de la Mar theater in Amsterdam. Na afloop nog even naar een Amsterdam cafeetje waar ook Johan Ooms, Lex Goudsmit en Joost Prinsen aanwezig zijn. Ook Natasa Hanusova (kleedster) komt nog even langs. Om ongeveer 1:00 uur thuis.

Zondag 3 juni 1984.
Karst laat Bart en Karin kennis maken met Elvira Molenaar (6 jaar), die het zusje van Thomas (Hanneke) speelt. Samen gaan ze naar Anna's Hoeve (tussen Hilversum en Baarn; later afgebrand) waar ze o.a. in de lieveheersbeestjesachtbaan gaan.

Zaterdag 9 juni 1984.
Alle kinderen - inclusief Elvira - zijn bijeen om een kleine scène te spelen uit "De bende van hiernaast". 's Middags gaan de kinderen kijken bij Elvira die moet afzwemmen voor haar diploma A.

Donderdag 21 juni.
Die middag krijgt Karin vrijaf van school om samen met de andere kinderen, Natasa en Karst kleren te gaan kopen bij V&D Amstelveen.

Zaterdag 30 juni 1984.
Omdat de opnames bijna beginnen worden alle kinderen geknipt. Daarna wordt Elvira door kindercoach Bert Hilhorst naar huis gebracht en gaan de andere kinderen met Karst en Bert eten bij pannenkoekenhuis "De Smikkel" in Soest ter gelegenheid van het feit dat de opnames dan eindelijk op het punt staan te beginnen.

Maandag 2 juli 1984.
Voorbereidingsdag voor de opnames. De kinderen worden geschminkt en gekleed en er wordt een foto genomen t.b.v. een krant in de film verschijnt.

Dinsdag 3 juli 1984.
Eerste opnamedag. Karin is zenuwachtig. De eerste opnames worden in het huis van Senior gedaan. Karin speelt hier o.m. een scène met puppies.

Onderstaand een aantal callsheets die we van Karin ontvingen en voor deze site mochten gebruiken.

* Callsheet van woensdag 8 augustus 1984.
* Callsheet van zondag 19 augustus 1984.
* Callsheet van zondag 9 september 1984.
(Klik op de afbeeldingen voor een vergroting)