Lydia Rood

Geboortedatum: 23 mei 1957
Geboorteplaats: Velp, Nederland

Website: http://www.lydiarood.nl

Biografie:

Lydia is de oudste van zes kinderen; ze heeft vier broers en een zus. Als kind schreef ze ook al veel. Na het gymnasium ging ze Spaans studeren aan de Universiteit van Amsterdam en journalistiek in Utrecht. Haar eerste boek werd gepubliceerd in 1982. In 1984 studeerde ze af in journalistiek en werd ze redacteur bij de Volkskrant. Daar was ze eindredacteur op verschillende afdelingen. In 1985 werd haar dochter Roosmarijn geboren. Drie jaar later haalde ze haar doctoraaldiploma Spaanse taal- en letterkunde. In 1991 koos ze ervoor om schrijver te worden, maar ze bleef voor diverse kranten en tijdschriften schrijven. Met haar man en dochter woont Lydia Rood op Marken.

Profiel:

Behalve kinderboeken schrijft Lydia Rood ook boeken voor volwassenen: thrillers (samen met haar broer), romans en erotische verhalen. Haar eerste kinderboeken waren spannende verhalen met detective-achtige elementen. Vervolgens begon ze meer aandacht te besteden aan haar personages, al blijven de detective-achtige elementen soms opduiken. Belangrijke thema's zijn vriendschap en vrijheid. Haar hoofdpersonen gaan vaak hun eigen weg, dwars tegen alle anderen in. De meeste van haar boeken spelen in het heden en in Nederland, een paar spelen in het verleden of in een ander land. Ook schreef Lydia Rood boeken voor beginnende lezers en vijf boeken met verhalen over Roosmarijn. In de Vlinders-serie schrijft ze de boeken over Marike.

Kinderboeken:

Klik hier voor een overzicht van alle kinderboeken die Lydia Rood heeft geschreven.

Bekroningen:

1990 Vlag en Wimpel (tekst) voor Maanzaad
1994 Zilveren Griffel voor Een mond vol dons
1995 Tip van de Nederlandse Kinderjury 10 t/m 12 jaar voor Het ware verhaal van Marietje Appelgat en haar vieze vrienden
2001 Eervolle Vermelding voor Anansi's web
2006 Eervolle Vermelding voor Sprong in de leegte


(bron: Kjoek! (de informatie staat niet meer op deze website)