Locaties film


De school
De school uit de film is Het Baarnsch Lyceum aan de Torenlaan 77 in Baarn. Op de foto's rechts (uit 2006) is nog het schoolgebouw te zien zoals dit er ten tijde van de opnames uit zag. In juni 2009 is begonnen aan de bouw van een nieuw schoolgebouw, in samenwerking met de Waldheim-mavo. In oktober 2010 is het nieuwe gebouw van Het Baarnsch Lyceum in gebruik genomen, begin 2011 is de sloop van het oude gebouw voltooid. Aangezien het schoolgebouw niet meer te vergelijken is met het oude plaatsen we hiervan geen foto's.

De boevenschuur
De boevenschuur bevindt zich op het terrein achter Landhuis Schaep en Burgh, Noordereinde 60 te
's Graveland.

Google Streetview De boevenschuur
Het bankje
De scène waarin Senior een kort moment naast een meneer op een bankje gaat zitten, maar direct weer opstaat en wegloopt is opgenomen in de Sint Willibrordusstraat in Soest. Hedendaags zijn de struiken een stuk hoger dan toen. Het bankje is tijdens de opnames speciaal neergezet.

Google Streetview Het bankje


De vondst van het scheepsmodel
In de film vindt Senior een oud scheepsmodel tussen het puin van een pand dat op dat moment wordt gesloopt. Deze scène is opgenomen tijdens de sloop van kleuterschool Lenteleven, destijds gevestigd aan de Acacialaan in Baarn (de achterkant was aan de Plataanlaan). Nu staan op deze plek appartementen.


Het kantoor van Mulder
Het kantoor van Mulder, waarin acteur Jerôme Reehuis de hype van Brute Berend gestalte gaf is hedendaags een internationaal advies-, ingenieurs- en projectmanagementbureau (DHV). Het staat aan Laan 1914 in Amersfoort.

Karst van der Meulen vertelt hierover: "Omdat het gebouw overdag veel daglicht binnen krijgt, moesten alle TL-armaturen (vele tientallen!) worden voorzien van daglicht TL-buizen. Na de opnamen moesten de oorspronkelijke TL-buizen weer worden teruggeplaatst, en zat ik met een immense voorraad daglicht TL-buizen..."

De bibliotheek
De opnames in de bibliotheek hebben plaatsgevonden in de Openbare Bibliotheek Bussum, destijds gelegen aan Generaal de Reylaan 12. Thans is dit een apotheek. Dit gebouw heeft overigens ook als decor gediend voor de tweede Q & Q serie uit 1976.

De drafbaan
De drafbaan uit de film is Drafcentrum Alkmaar, gelegen aan de Sportlaan (Alkmaarderhout).
Posten van de contactadvertentie
De scène waarbij Thomas en Sandra de contactadvertentie voor Senior posten, is opgenomen bij de toenmalige studio van Castor Films aan de Nieuw Baarnstraat 99 in Baarn.
Het pand is inmiddels verbouwd. De ingang is gewijzigd, derhalve plaatsen we geen hedendaagse foto.

Het huis van Vera
Het huis van Vera staat aan de Schoutenkampweg 56 in Soest. Er werd voor deze locatie gekozen aangezien de locatiemanager gecharmeerd was van de Mini Cooper en de gehaakte halve gordijntjes van de toenmalige bewoners. Het staat hen nog bij dat de elektrische installatie in huis werd "opgeblazen" door de filmlampen. Nadat zij in 1986 zijn verhuisd, is de woning grondig verbouwd.


Het huis van Hageman
Het huis van Hageman bevindt zich aan de Kastanjelaan in Soest. De zijkant van het huis ligt aan de Plasweg. Aan deze kant is de betreffende scène opgenomen.

De scène waarbij leraar Hageman een schep door zijn autoraam gooit moest talloze keren worden overgedaan omdat het raam niet wilde breken.

Google Streetview Het huis van Hageman


De boekhandel
De boekhandel uit de film bevond zich in het winkelcentrum Zuidpromenade (ook wel bekend als Hartje Zuid) te Soest. De foto hieronder is genomen zoals die was in 2007. Tegenwoordig is in het pand een kapper gevestigd.

Google Streetview De boekhandelHet laboratorium
De opnames in het laboratorium vonden plaats bij Centrilab B.V. aan de Koningsweg 8 in Soest.

Het scheepswrak
De plaats waar het scheepswrak wordt opgegraven is een filmdécor op het terrein van speelpark Oud Valkeveen (Naarden), toen nog eigendom van circusdirecteur Tony Boltini. Boltini kwam zelf regelmatig kijken naar de vorderingen van decorbouw en opnamen.
De single presentatie van de Brute Berend Song
De single presentatie van de Brute Berend Song is opgenomen in de (inmiddels afgebroken) AVRO-studio in Hilversum.


Het bos
De scènes waarin Senior het kistje met de munten en schatkaart begraaft en later in de film samen met de kinderen weer opgraaft - in de film het Bos van Maerle geheten - is opgenomen in Randenbroek Park in Amersfoort. Hier vindt ook de "waterputscène" plaats. De waterput is een decorstuk dat speciaal voor de film is gemaakt. Aangezien de huidige situatie in het park niet meer te vergelijken is met die van 1984, plaatsen we hier geen hedendaagse foto.
IJsje
De plaats waar Thomas en Senior een ijsje eten is de Korte Ossendam uitkomend op de Soesterbergsestraat in Soest. Links het destijds in aanbouw zijnde winkelcentrum Zuidpromenade. Op deze plek zat jarenlang een snackbar, die is gesloopt. Nu staat er een appartementencomplex.


De kinderen fietsen naar het schoolkamp
De scène waarin de kinderen naar het schoolkamp fietsen en onderweg ook het Brute Berend bord te zien is, werden ergens in een villawijk rond de Wilhelminavijver in Baarn gedraaid. Tot op heden hebben we de precieze locatie nog niet weten te achterhalen.


Het schoolkamp
Het terrein van "Ons Honk" (tevens bekend als Farm Eterna) aan de Koudelaan 25 te Lage Vuursche, Bilthoven was het decor voor de opnames van het schoolkamp. Anno 2014 is het een Bed and Breakfast en een camping, 'Puur Lage Vuursche'.


Thomas fietst naar Senior's huis om expres de schatkaart te stelen
Vanaf het schoolkamp fietst Thomas naar Senior's huis om, zoals tussen beiden afgesproken, de schatkaart expres te stelen. Als hij aankomt is hij er getuige van dat Hageman hem voor is. Daarna fietst hij stiekem achter Hageman terug naar het schoolkamp. Beide scènes zijn gedraaid aan de Zevenlindenweg in Baarn, waarbij de camera meereed op de weg en Thomas en Hageman op het fietspad fietsten.

De kinderen achtervolgen Hageman terug van het schoolkamp
Het fietspad waarop de kinderen rijden als ze terug naar huis fietsen vanaf het kamp en waarbij Hageman opeens afslaat en de kinderen de achtervolging inzetten, bevindt zich vlakbij camping De Zeven Linden (Zevenlindenweg 7, Baarn). De scène waarin de kinderen en leerkrachten samen fietsen en waarbij Hageman afslaat – en daarna ook Thomas, Sandra, Vera, Jeroen en Martijn (zie onderste foto) - is op een fietspad een paar honderd meter vóór de camping opgenomen, terwijl het shot waarbij de rest van de groep van achteren te zien is net ná het passeren van de camping is gefilmd (zie bovenste foto's).

Google Streetview De kinderen achtervolgen Hageman terug van het schoolkamp


De telefooncel
De telefooncel van waaruit Govert Senior belt was gelegen aan de Wiardi Beckmanstraat in Soest. Inmiddels is deze telefooncel verdwenen.


De vlucht met de auto
Bijna aan het einde van de film rijden de kinderen in een auto over een lange weg met bomen, huizen en flats op de achtergrond. In een tweede scène krijgen ze een lekke band en staan ze stil om de band te verwisselen. Deze scènes zijn opgenomen op de Vrijheidsweg in Soest. In de eerste scène rijden de kinderen op de Vrijheidsweg in zuidwestelijke richting. Na het plakken van de band - eveneens op de Vrijheidsweg - rijden ze verder met eengezinswoningen op de achtergrond welke aan de Wiardi Beckmanstraat staan en tenslotte stoppen ze op een plek met een hoge flat op de achtergrond, dit is de flat op de hoek van de Koningsweg en de Vrijheidsweg met als adres Johannes Poststraat.

Ragnar Koot, die Jeroen speelde, herinnert zich: "Een verhaal wat ik me nog kan herinneren is dat wij op een bepaald moment opnamen maakten in Soest terwijl ik achter het stuur van een oranje Ford Taunus zit. Er was een hele installatie gebouwd achterop de filmauto waardoor de auto die ik toen bestuurde schuin achter de filmwagen reed. De chauffeur van de filmwagen hield er geen rekening mee dat de hele combinatie breder was dan normaal, ik moest op een bepaald moment een ruk aan het stuur geven om een tegemoetkomende auto te ontwijken."

Google Streetview De vlucht met de auto
De vondst van de schat
De locatie waar de schat door de kinderen wordt gevonden, is het Spanderswoud in de nabijheid van de Bachlaan te Hilversum. De schat wordt door professor Drenth begraven bij een grote wortelboom. Aangezien deze herkenbare boom niet in het Spanderswoud door ons kon worden opgespoord, hebben wij verdere informatie bij het Goois Natuurreservaat opgevraagd. De reactie hierop was als volgt: "Deze boom heeft inderdaad in het Spanderswoud gestaan. Hij werd vooral gebruikt om in te spelen. Voor zover ons bekend was de boom een Amerikaanse eik die "De holle boom" werd genoemd. De wortels van deze boom lagen bloot omdat de grond eromheen was weggeblazen. De gemeente Hilversum heeft nog geprobeerd de eik te redden maar deze is in 1985 of 1986 afgestorven en omgevallen waarna hij om veiligheidsredenen verwijderd is."

Het museum
Het slot van de film is opgenomen in het Scheepvaartmuseum Amsterdam aan het Kattenburgerplein 1.