Locaties tv-serie


Intro
Iedere aflevering van de tv-serie begon met een terugkerend intro. Hierin was professor Drenth in een zandstorm te zien, waana hij een Egyptische goudschat ontdekt.

Karst van der Meulen zegt over de locatie het volgende: "Thomas & Senior is opgenomen in het pré-digitale tijdperk. Computers om beelden te creëren of samen te voegen bestonden - zeker in Nederland - nog niet in 1984. Daarom moesten voor het titelshot van de TV-serie nogal wat klassieke technieken van stal worden gehaald: live action met Henk van Ulsen (met een windmachine en zaagsel) in een studiohal, gecombineerd met een achtergrondbeeld (dia projectie) en vlak voor de camera een soort mini-zandstorm. Het resultaat is niet vergelijkbaar met digitaal gegenereerde beelden, maar was voor die tijd (ruim 35 jaar geleden) toch alleszins geloofwaardig."

Karst vervolgt met een anekdote: "In dezelfde studiohal was het decor van de graftombe/schatkamer gebouwd (voornamelijk van piepschuim blokken). We hadden één levende schorpioen, die telkens (soms zelfs tijdens het shot) naar een visueel interessante plek in beeld werd verplaatst. Opeens was de schorpioen verdwenen; gelukkig werd hij levend en wel teruggevonden tussen het piepschuim..."De supermarkt
De supermarkt in de TV-serie bevindt zich aan de Van Weedestraat 141 in Soest. Destijds heette de supermarkt "Jacques Hermans Prijsslag". Tegenwoordig is in dit pand een filiaal van Lidl gevestigd.

Google Streetview de supermarkt
Het politiebureau
In het centrum van Huizen (Graaf Wichman 1) bevindt zich het politiebureau. Het gebouw is nog nagenoeg hetzelfde, maar de omgeving rondom het bureau is aanzienlijk veranderd.

Google Streetview het politiebureau

Thomas steelt peren
Thomas steelt uit verveling peren waarna hij wegrent. Deze scène is opgenomen bij Hartweg 56 in Soest.

Google Streetview Thomas steelt peren

De droom van Thomas
In de droom die Thomas heeft in aflevering 1, komen 3 scènes voor:
- winkelwagen-scène (opgenomen in de straat waar Thomas woont; zie voor locatie Locaties tv-serie en film)
- brommer-scène
- zandvlakte-scène (zie voor locatie eveneens Locaties tv-serie en film)
De brommer-scène is opgenomen op de voormalige Vliegbasis Soesterberg. Dit militaire vliegveld is vanwege bezuinigingen op defensie in november 2008 gesloten en opgeheven.
De bank
Het pand van de Rabobank was gevestigd aan de Eemnesserweg 26 in Baarn. Dit kantoor is inmiddels gesloopt en vervangen door een aanzienlijk groter pand aan dezelfde weg. Aangezien hier geen vergelijking tussen de oude en nieuwe situatie opgaat, beelden we hieronder foto's van het oude pand af.


De eerste "ontmoeting"
De scène waarin Thomas en Senior elkaar voor het eerst treffen, vindt plaats op de kruising Turfstraat - Nieuwstraat in Baarn.

Google Streetview de eerste 'ontmoeting'
De landing van Jasper
De plek waar Jasper zijn toestel aan de grond zet na zijn terugkomst uit Egypte en zijn papieren worden gecontroleerd door douaniers, is gefilmd op de voormalige Vliegbasis Soesterberg. Dit militaire vliegveld is vanwege bezuinigingen op defensie in november 2008 gesloten en opgeheven.

Het kasteel van de barones
Dit is Buitenplaats Gooilust aan de Weg naar Gooilust in 's-Graveland. De buitenplaats is eigendom van Natuurmonumenten. Het uiterlijk van het gebouw is de afgelopen jaren wel wat veranderd.

Google Streetview het kasteel van de barones


De kelder bevond zich ook in het huis van de barones. Alleen is de toegang op een heel andere plek. De geheime deur in de gang tussen twee échte deuren was fake: omdat de wand met het schilderij naar de camera toe draaide, kon iemand gemakkelijk door de échte deur verdwijnen, zodat het leek of hij in de geheime gang verdween.De botsing
De door Hanneke veroorzaakte botsing is gefilmd op de kruising van de Klaarwaterweg, de Gerrit van der Veenstraat en De Akkeren in Soest. Aanvankelijk was voor het kruispunt Steenhoffstraat/Dalweg/Kerkplein gekozen, maar de gemeente en politie hadden destijds bezwaren tegen die plek vanwege het drukke verkeer. Op het kruispunt hebben overigens nooit stoplichten gestaan, behalve voor de opnamen. Evenmin waren er zebrapaden. Een compliment voor het decorteam! Er zijn nu wel drempels te vinden.

Karst van der Meulen heeft nog een anekdote over de opnamedag waarop deze scène werd vastgelegd: "Toen we de scène van de botsing bij de "stoplichten" in Soest gingen filmen, was er naast de vaste crew een heel stuntteam aanwezig plus veel extra equipment, zoals meerdere camera's om de crash te filmen. Een hele dure opnamedag dus... Maar ik had Hanneke beloofd om in het poppenhuis in de camper thee te komen drinken uit haar miniservies. En toen alles klaar stond voor opname stond ze er op om dat eerst te doen. Dus zat de crew buiten en ik in de camper te wachten, terwijl Hanneke vlijtig bezig was met haar mini-formuisje, waarop het eindeloos lang duurde voordat het water warm genoeg was. Pas na het eerste kopje (lauwe) thee was Hanneke bereid om de scène te spelen en kon het stuntteam aan de gang...

Google Streetview de botsing

De kinderboerderij
De kinderboerderij staat in Soest, aan het Vedelaarspad 53 (kinderboerderij De Veenweide).

Google Streetview de kinderboerderij


Thomas die met de peilzender rondfietst
De scène waarin Thomas rondfietst met de peilzender is gefilmd op de Plasweg in Soest. De camera was gepositioneerd op de hoek Plasweg/Dr. 's Jacobstraat.

Google Streetview Thomas die rondfietst met de peilzenderJasper's zoektocht naar de peilzender
De nieuwbouwwijk waar de opnames werden gemaakt van Jasper die op zoek is naar de zender en waarbij zijn auto wordt bedolven onder zand betreft de destijds in aanbouw zijnde wijk Overhees IV in Soest. Aan het begin van Jasper’s zoektocht rijdt hij op de Clemensstraat waar hij even wacht bij het kruispunt met de Di Lassostraat. Vervolgens rijdt hij langs de noordelijke kant van de Turfstreek. Aan de andere kant van de Turfstreek (rondweg) vindt de scène plaats met het zand.

Google Streetview Jasper's zoektocht naar de peilzender
Thomas en Sandra's vlucht na het chaotische restauranttafereel
Na het chaotische restauranttafereel rennen Thomas en Sandra samen weg, waarna Senior ze wil achterhalen. Deze scène is opgenomen in de Leestraat in Baarn (nabij restaurant La Promenade). De Leestraat is aanzienlijk veranderd ten opzichte van 1984. Wél is het muurtje waar Senior de achtervolging op Thomas en Sandra staakt nog goed te herkennen. Op de achtergrond is "Cafe ’t Laantje" te zien.

Google Streetview Thomas en Sandra's vlucht na het chaotische restauranttafereel
De bushalte
De scène waarin Thomas en Sandra ruzie maken bij een (niet bestaande!) bushalte is opgenomen in de Jan de Rooijstraat in Soest.

Google Streetview De bushalteCafé 't Laantje
Café 't Laantje - o.m. te zien als Senior met zijn fiets tegen een autodeur aanrijdt en Senior op de uitkijk zit voor het restaurant - was destijds een slagerij. Voor de TV-serie moest het net een café lijken. Het pand bevond zich tegenover hotel-restaurant La Promenade aan de Amalialaan in Baarn. In maart 2014 is het gesloopt voor nieuwbouw.De achtervolging
De achtervolging van Jasper en Herman op Ruud en Willem is gefilmd op het militair oefenterrein Vlasakkers in Amersfoort (bij de Prins Bernhard Kazerne). Foto's van de huidige situatie zijn niet beschikbaar aangezien dit (vanzelfsprekend) verboden terrein is.

Tijdens de achtervolgingsscène komt ook een omroeper voor die denkt dat de boeven bij de race horen. Deze presentator wordt niet genoemd op de aftiteling maar het is Valentijn Ouwens, die onder meer in de serie Unit 13 (VARA 1996-2001) voorkomt als Rechter Maurice.
Het ziekenhuis
Het ziekenhuis waar zowel de buitenscène als de binnenopnames hebben plaatsgevonden bevindt aan de Ringlaan in Baarn. Ten tijde van de opnames heette het ziekenhuis Maarschalksbos. Het gebouw was destijds uitermate geschikt als filmlocatie aangezien één verdieping leeg stond! Het ziekenhuis is jaren geleden zeer grondig verbouwd en heeft na een fusie een nieuwe naam gekregen: Meander Medisch Centrum. De ingang zit ongeveer nog op dezelfde plek.
Willem moet naar het ziekenhuis
In aflevering 4 stoppen Herman, Jasper, Ruud en Willem op een plek waar wordt besloten dat Willem naar het ziekenhuis moet worden gestuurd. Deze is helaas met geen mogelijkheid aan een locatie te koppelen. Het is zo'n scène die werd ingepland als alle daarvoor benodigde acteurs aanwezig waren.

Het café bij de schouwburg
Het café waar Ruud en Willem wachten op een telefoontje van Herman is een "gesplitste" locatie: een cafeetje ergens in Haarlem (omdat de filmcrew daar toch al was i.v.m. opnames in de Haarlemse Stadsschouwburg) (foto links) en een décorstuk met hetzelfde gordijn en hetzelfde tafelkleed op de brug tegenover de Stadsschouwburg om het uitzicht te filmen (foto rechts).


Egypte (Caïro) en de luchthaven
De scènes die zich zogenaamd in Egypte hebben afgespeeld - de Egyptische tempel en het vliegveld in Caïro - zijn in werkelijkheid in Nederland opgenomen.

Het interview dat de journaliste heeft met archeoloog Drenth (Jasper neemt foto's van het cijferslot van de container) is opgenomen in het Museum voor Oudheidkunde in Leiden.

Het moment waarop het vliegtuig wordt beladen met de container, is 's nachts op de luchthaven Schiphol gefilmd.
Ook de scènes waarbij de boeven proberen Thomas op een willekeurig vliegtuig te zetten en hij en Senior later de etiketten van de containers verwisselen, zijn op Schiphol opgenomen.
De schouwburg
De buitenopnames hebben plaatsgevonden bij de Stadsschouwburg Haarlem aan het Wilsonsplein 23.De binnenopnames hebben plaatsgevonden in de Stadsschouwburg Amsterdam aan het Leidseplein 26.


Ruud belt vanuit een telefooncel butler Herman
In aflevering 6 belt Ruud vanuit een telefooncel butler Herman. Thomas vangt zo de code van de container "X-4000 HC" op. Dit is de kruising van de Rembrandtlaan en Johannes Vermeerlaan in Baarn. De brievenbus staat er nog steeds. Karst van der Meulen vermoed dat de telefooncel er speciaal geplaatst is, omdat de andere factoren (heg, mogelijkheid tot afluisteren) belangrijker waren.

Google Streetview De telefooncel


De spoorwegovergang
De opnames bij de spoorwegovergang hebben plaatsgevonden aan de Vuurse Dreef in Hollandsche Rading. Het Rabobank gebouwtje aan het spoor stond er toen nog niet. Verder heeft het benzinestation plaatsgemaakt voor een schaatsspeciaalzaak.

Google Streetview De spoorwegovergang


De boeven komen erachter dat ze de verkeerde container hebben
In aflevering 6 komen de boeven erachter dat de verkeerde container in het busje zit. Herman verdenkt Ruud en Willem hiervan.
Deze scène is opgenomen langs de Zwarteweg in Lage Vuursche. Aangezien de vegetatie de afgelopen jaren sterk is veranderd, is de exacte locatie helaas niet meer te achterhalen.


De snelweg
Over de opnames met de geldtransportwagen zegt Karst van der Meulen het volgende: "De plek bestaat uit meerdere locaties: Vanaf Schiphol (ook daar is de situatie inmiddels ingrijpend gewijzigd, waardoor de directe visuele link tussen de toenmalige Cargo Hall en de uitvalsweg niet meer bestaat) rijdt het transport noordwaarts, naar later blijkt over de A9 richting Alkmaar (we hebben ook opnamen gemaakt op de terugweg, van Alkmaar naar Amsterdam). Bij een uitvalsweg vlak voor een benzinestation in de buurt van Akersloot hebben we in overleg met Rijkspolitie Driebergen de "afslagmanoeuvre" uitgevoerd. Daartoe moest (op veilige afstand) het verkeer op de A9 door de verkeerspolitie worden stilgelegd. We kregen destijds 2 minuten om (met meerdere camera's) alle nodige opnamen te maken."
De exacte locatie is bij de afslag van de A9 bij Uitgeest. Het busje rijdt in de richting van Alkmaar en maakt een bocht naar rechts. Op de DVD (deel 7 op 06:18) is de verderop gelegen bocht naar links en de invoegstrook komende vanaf de N203 te zien.

Google Maps De snelwegHet viaduct
Het viaduct waar de geldtransportwagen de motoragenten afschudde, is op de weg tussen De Waver en Abcoude, de Voetangelweg. Dit is een smal weggetje wat ter hoogte van hectometerpaaltje 37,5 onder de A2 doorgaat. De afrit waar de geldauto de snelweg afgaat is hier niet, dit is een andere locatie! (zie kopje 'De snelweg')
Bij het viaduct is niet veel veranderd; de trap die op de achtergrond te zien is als de tractor het talud oprijdt is vervangen door een betonnen trap met leuningen. Tevens staat langs het talud een vangrail.

Google Streetview Het viaductDe boeven blazen de deur van de bus op en laden de container over in een andere bus
In aflevering 7 blazen de boeven de deur van de geldtransportwagen op en laden de container over in een andere bus.
Deze scène is opgenomen langs de Zwarteweg in Lage Vuursche, het stuk vanaf Herberg Boschoord tot aan de Hoge Vuurseweg. Aangezien de vegetatie de afgelopen jaren sterk is veranderd, is de exacte locatie helaas niet meer te achterhalen.


De beroving (slot TV-serie)
De laatste scènes van de TV-serie zijn opgenomen in het centrum van Baarn, in de Laanstraat bij de kruising met de Nieuwstraat. Het straatbeeld is wel veranderd de afgelopen jaren, maar de contouren zijn nog steeds goed herkenbaar.

Google Streetview De beroving (slot tv-serie)