Locaties tv-serie en film

Een aantal locaties komt zowel in de TV-serie als de film voor.

Het huis van Thomas
Het huis van Thomas staat aan de Dr. 's Jacobstraat 26 in Soest. In de loop der jaren is er niet veel veranderd, behoudens vernieuwing van het trottoir. Voorafgaand aan de opnames is het huis van binnen gestript om de verhuizing zo echt mogelijk te laten lijken. Verder is er o.a. een zandbak aangelegd in de achtertuin. Direct na de opnames zijn het huis en de tuin weer in de originele staat teruggebracht zoals overeengekomen met de bewoners.

Google Streetview Het huis van Thomas


Het huis van Senior
Het huis van Senior staat aan de Plasweg 39 in Soest.

Google Streetview Het huis van Senior
De zandvlakte
De opnames op de zandvlakte zijn gedraaid in de Soesterduinen (Korte en Lange Duinen).

Karst van der Meulen meldt hierover: "Het is heel moeilijk om na te gaan waar in de Korte Duinen of de Lange Duinen diverse opnamen zijn gemaakt. Inmiddels is de vegetatie enorm veranderd; zelfs de duinen variëren sterk. Je moet ervan uitgaan dat alle opnamen zijn gemaakt in de onmiddellijke omgeving van parkeerplaatsen rond beide duingebieden. Dat was nodig, omdat we een groot wagenpark hadden: bestel/vrachtwagens voor licht, camera, geluid, decor, catering en campers voor huisvesting acteurs, plus de nodige privé auto's van acteurs en crew. Met al het benodigde materiaal konden we geen grote afstanden lopen."

Vaak zijn opnamen een combinatie van meerdere locaties: de scène waarin Thomas het vliegtuig ziet en het pakje vindt, bestaat uit een aantal los van elkaar staande locaties:

- Thomas in het bos (waar ook fietsscènes zijn opgenomen);

- De "boeven" op een andere plek, vlakbij de plek van de ruïne;

- Het vliegtuigje steeg op en wierp de parachute af boven vliegveld Soesterberg (waar ook de controle door de douane werd gedraaid, maar ook de droomscène van Thomas met de verklede "dames" op brommers);

- Vanuit een hoogwerker werd ergens langs de zandvlakte de parachute met het pakket afgeworpen. Om ervoor te zorgen dat het pakket hierdoor niet op de verkeerde plek terecht zou komen, werd het vanaf een kleinere hoogte vanaf de hoogwerker op de zandvlakte gedropt.Google Streetview vrachtwagenchauffeur en Thomas arriveren bij de zandvlakte
De ontknoping van de TV-serie is in ("De Korte Duinen") gefilmd. Het zandweggetje waar Thomas komt aangefietst heeft plaats gemaakt voor een smalle geasfalteerde weg.

Google Streetview Thomas arriveert bij de ruïne op de zandvlakte
De ruïne is een stuk decor (gemaakt van piepschuim) dat voor de TV-serie op de zandvlakte is opgebouwd.

Google Streetview De ruïne op de zandvlakte

De onderstaande foto is ergens bij de Lange of Korte Duinen genomen; op de achtergrond schemert de kindercamper door de bomen.
Karin van Ee heeft geen filmkleding aan; dat kan betekenen dat ze tijdens één van haar paardrijlessen even langskwam.In het slot van de film zijn de Soesterduinen te zien als Senior wanhopig op zoek is naar de kinderen.

De autosloperij
De autosloperij lag aan de Meentweg 121 in Eemnes. Ten tijde van de foto hieronder uit 2006 was er nagenoeg niets veranderd. Omstreeks 2009 is de autosloperij verdwenen en staat er tegenwoordig een woning.


De boerderij
De boerderij staat aan de Korte Brinkweg 51 in Soest. In de loop der jaren is er niet veel veranderd, behalve dan dat de hooiberg verdwenen is.
In de film is de boerderij op de achtergrond te zien.
Anno 2018 wordt de boerderij grondig gerenoveerd en wordt hieromheen een nieuwbouwplan geïmplementeerd.

Google Streetview De boerderij
Hieronder een aantal beelden van de slotscène waar Hanneke de boerderijdieren heeft versierd met de sieraden uit de goudschat. Iemand moest dat doen, en vlak voor de opnamen zei de art-director: "Karst, hier zijn de spullen en daar zijn de dieren; ga je gang". En zo kroop Van der Meulen tussen de geiten, ganzen en varkens. Helaas zijn er alleen van de varkens wat werkfoto's...


Het restaurant
Het restaurant heet in werkelijkheid hotel-restaurant La Promenade (destijds De Prom) en staat aan de Amalialaan 1 in Baarn. In de tv-serie vindt de bijeenkomst ten bate van de kinderboerderij met de barones in het restaurant plaats, die wordt verstoord door het chaotische tafereel met Thomas, Senior en Sandra enerzijds en de boeven Ruud en Willem anderzijds. Het kruispunt waar Jasper en Herman komen aanrijden net voordat de schietpartij voor het restaurant plaatsvindt is de kruising Leestraat-Prins Hendriklaan in Baarn. Deze ligt pal naast La Promenade.

Tegenwoordig zijn er in het restaurant van La Promenade weinig herkenningspunten meer te ontdekken. De gang die te zien is als Senior naar het toilet vlucht, is echter vrijwel onveranderd ten opzichte van 1984.

Google Streetview Het restaurant


In de film is het restaurant te zien als Senior en zijn zoon commissaris Van Dijk een gezellig etentje hebben.De onderstaande foto's zijn afkomstig uit het fotoalbum van Bart Steenbeek. Alle foto's zijn genomen tijdens de opnames bij hotel-restaurant La Promenade op 19 augustus 1984.