Wetenswaardigheden

◊ Thomas & Senior was voor Lex Goudsmit de vijfde film in samenwerking met Karst van der Meulen. Ferdinand en de toverdrank was de eerste film van Karst waarin Lex speelde.

◊ Op de filmset van Thomas & Senior stond een caravan voor Bart Steenbeek en Karin van Ee. Hierin maakten zij tussen de opnames door hun huiswerk onder leiding van een privéleraar.

◊ De vijfjarige Elvira noemde Bart nooit bij zijn eigen naam. Vanaf het begin dat ze hem leerde kennen noemde ze hem Thomas. Zo kon ze zich tenminste niet vergissen tijdens de opnames.

◊ De zevendelige serie en de film werden gelijktijdig opgenomen. Het was een hele klus voor de crew om de serie en de film uit elkaar te houden.

◊ Gemiddeld werd 3 minuten per dag opgenomen.

◊ De kinderen kregen bij een aantal scènes waarin ze luidruchtig moesten zijn -  onder meer tijdens de single presentatie van de Brute Berend Song - honing toegediend omdat Karst van der Meulen anders bang zou zijn dat ze hun stemmen zouden kwijtraken.

◊ In deel 4 van de film vangen professor Drenth en Mulder toevallig een nieuwsbericht op de radio op over de schat. Dit nieuwsbericht wordt gebracht door Arend Langenberg, de bekende radio-nieuwslezer en voice-over.Casting van de kinderen
In het najaar van 1983 start Karst van der Meulen met de casting voor zowel de tv-serie als de film. Uiteindelijk zal hij uit 3500 kinderen op 120 scholen 60 kinderen selecteren. Hier voert hij gesprekjes met een aantal kinderen om te kijken of ze geschikt waren voor een rol in zijn serie Thomas & Senior.

Begin 1984 zijn Karin van Ee (Sandra), Ragnar Koot (Jeroen) en Nathalie van der Wal (Vera) de eerste kinderen die worden geselecteerd. Een maand later worden hier Pascal (achternaam onbekend) en Martijn van der Geest (Mark) aan toegevoegd. Pascal zal de rol van Thomas gaan spelen. Hiermee is de groep kinderen compleet.
Karst van der Meulen onderneemt vervolgens allerlei activiteiten met de kinderen om aan elkaar te wennen. Bovendien legt hij uit hoe het maken van een film werkt.

Op de foto's hieronder zie je het stel aan het filmen en interviewen, om te ontdekken hoe een camera werkt (wat wel en niet duidelijk in beeld komt) en om voor een camera te durven bewegen. Hoogstwaarschijnlijk zijn deze foto's gemaakt in de Laanstraat in Baarn op zaterdag 10 maart 1984, waarbij de kinderen mensen op straat interviewen over de Boekenweek. Na afloop worden de opnames bij Van der Meulen thuis bekeken.
Half maart 1984 besluit Pascal, die de rol van Thomas zou vertolken, zich terug te trekken. Karst gaat op zoek naar een nieuwe Thomas en kiest half april 1984 uiteindelijk voor Bart Steenbeek. Hieronder zijn eerste screentest foto's. Bart Steenbeek kon overigens geweldig voetballen!

Op zondag 3 juni 1984 maken Bart en Karin voor het eerst kennis met Elvira Molenaar (5 jaar), die het zusje van Thomas (Hanneke) gaat spelen. Hieronder een foto van Elvira tijdens de casting bij studio Castor Films van Karst van der Meulen, op 14 mei 1984.

Uitstapjes
Karst van der Meulen onderneemt voorafgaand aan de opnames met de kinderen diverse uitstapjes met als doel zo veel mogelijk aan elkaar te wennen. Zo gaan de kinderen o.a. fonduen, naar de film, uit eten, kamperen, naar de NOS studio en doen ze een hoorspel.

Op de foto's hieronder brengen de kinderen een verjaardagsbezoek aan Elvira Molenaar (Hanneke) en hebben ze met Van der Meulen een afscheidsetentje in De Generaal in Baarn.

De kinderen ontvingen overigens geen geld voor hun medewerking aan de serie en film, maar een fototoestel en alle kleding. Op de rechter foto is het fototoestel zojuist door hen uitgepakt.


Opnames
De opnames voor zowel de tv-serie als de film startten op 3 juli 1984 en duurden tot 15 oktober van dat jaar. De eerste scènes werden bij het huis van Senior opgenomen.

Karst van der Meulen bewaarde van al zijn films na de laatste opname de "klap" (het filmbordje waarop de filmrol, de scène en de take worden vermeld, en dat ook wordt gebruikt om beeld en geluid te synchroniseren). Zo ook die van Thomas en Senior (zie foto hieronder). Daarop staat in dit geval vermeld: Roll 240 (dat betekent dat er 29.280 meter film geschoten is), Scène 1091 en Take 2. Van der Meulen kan alleen niet meer achterhalen welke scène dat geweest is...

Werkfoto's
Hieronder plaatsen we een aantal werkfoto's die we van Karst van der Meulen ontvingen:

- Karst van der Meulen en productieleider Simon Jansen tijdens het doornemen van een callsheet.
- Een groepsfoto met daarop een groot deel van de crew.
- Editor Hans Walther achter de montagetafel.
- Karst van der Meulen bij de 12-sporige perfotape machine voor de mixage.

Thema's

Ter gelegenheid van de film werd voor de kinderen een speciale soundtrack cassette uitgebracht. Hierop staan een aantal thema's die voor de TV-serie en film gebruikt zijn. Ook zijn "De Brute Berend Song" (gezongen door Lizzy) en de begintune van de TV-serie op de cassette te vinden. Bart Steenbeek heeft zijn exemplaar* beschikbaar gesteld voor deze site, waardoor onze dank. Alle muziekstukken zijn gecomponeerd door Tonny Eyk, uitgevoerd door het Radio Symfonie Orkest o.l.v. Jan Stulen.

Jan Stulen zegt in 2016 hierover het volgende: "De opnames voor Thomas en Senior herinner ik me nog heel goed. Ze werden gemaakt in NCRV studio 2, waar het Promenade Orkest toen altijd speelde. Het orkest ging in 1984 over in het Radio Symfonie Orkest en nog later in de Radio Kamer Filharmonie, die vorig jaar werd opgeheven. Met componist Tonny Eyk ben ik nog altijd bevriend. In de loop der jaren heb ik ook zijn muziek voor Hollands Glorie, de Zevensprong, Willem van Oranje etc. opgenomen".* Op de hoes van Bart Steenbeek's exemplaar staat het thema "Emotie I" vermeld. Dit stuk is echter niet op de cassette te horen.